Arduino

Arduino en XBee (1)

Friday, August 31, 2012
Arduino en XBee (1)Like0

Een van de hobbies die ik graag beoefen maar waar ik niks van begrijp, is de Arduino: een microcomputertje uit Italië die je zelf kan programmeren. Als je dat kan, natuurlijk. Ik kan dat niet zo goed. Gelukkig kun je overal voorbeeldprogramma’s vinden  en komt de Arduino-software zelf ook met veel voorbeelden. “Blink” is de klassieker en je voelt je supertrots als je je eerste LEDje ziet knipperen.

Want dat is wat de Arduino is: je kan allerlei sensoren aansluiten, daar vanalles mee doen en dan uiteindelijk weer lampjes, motoren en computerprogramma’s mee aansturen. Ik schrijf er wel een keer een Tijdelijk Geinteresseerd-post over.

Klik hier voor meer informatie: Http://www.arduino.cc

Maar nu wil ik het even over de XBee hebben, aangezien daar veel over te vergeten valt.

Dit gaat geen technisch verhaal worden, die zijn er al genoeg. Dit wordt een verhaal over aannames en bevindingen.

De XBee is een methode om je Arduino (bijvoorbeeld) draadloos te laten communiceren met bijvoorbeeld een andere Arduino, of andere Arduino’s. Momenteel vind je vooral twee varianten, een 1 mW versie en een 60 mW versie. Het verschil zit ‘m in de afstand tot waarop ze kunnen communiceren. Bij de 1 mW versie zou je zonder teveel spul in de weg tot zo’n 100 meter afstand moeten kunnen communiceren, bij de 60 mW versie zelfs tot anderhalve kilometer.

Nou heb ik zelf twee 1 mW varianten die ook daadwerkelijk werken (daarover later meer) en in mijn (soms té) goed geisoleerde nieuwbouwhuis kan ik vanuit de huiskamer beneden via de hal en het trapgat de slaapkamer inlopen en dan heb ik nog genoeg bereik. De zolder, twee plafonds, is teveel gevraagd. Dat lijkt een matig resultaat, maar dat is ongeveer hetzefde bereik als mijn draadloos netwerk.

Tijdens mijn test werd 1 XBee op een Arduino Mega 2560 gevoed via Laptop USB en de ander zat aan een netvoeding, Later heb ik eenzelfde test uitgevoerd terwijl  de zendende XBee aan een 9 volt batterij hing en toen kreeg ik na de batterij anderhalf uur gebruikt te hebben hetzelfde resultaat.

Een andere test, waarbij ik onze tuin uitliep en het parkeerterrein bij ons achter opliep, kwam ik uit op een meter of twintig, maar ook die test is niet zo waardevol aangezien de ontvanger achter een metalen deur stond en er tussen de zender en ontvanger drie auto’s geparkeerd stonden. Ik zal later een wat meer gecontroleerde test uitvoeren.

Er is een hoop informatie beschikbaar op Internet, waarvan het meeste in het Engels, waarvan een deel niet klopte met de XBees die ik zelf heb. In volgende posts zal ik schrijven wat ik zelf heb gedaan en wat wel en niet werke, plus de onderdelen die ik daarbij gebruikt heb, met links naar de producten.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow @ Guerrilla Games
Instagram has returned invalid data.