Website

Mijn eerste dagen met Unity 3d

Saturday, October 5, 2013

Nou, ik heb er dus weer een nieuwe tijdelijke interesse bij. Deze keer gaat het om Unity 3d, een pakket om je eigen (3d-gebaseerde) spellen in te ontwerpen. Het leuke van Unity 3d is dat er een gratis versie beschikbaar is die weliswaar enigszins beperkt is, maar welke prima te gebruiken is om jezelf bekend te maken met het programma. Plus, de spellen die je in de gratis Unity versie maakt, mag je gewoon uitbrengen!

Unity 3d is geen eenvoudig programma – je maakt er niet in een weekendje een Killzone kloon mee, bijvoorbeeld. Maar het is wel relatief eenvoudig om aan de hand van tutorials jezelf bekend te maken met de vele facetten die komen kijken bij het maken van een computergame. Unity levert hiervoor zelf tutorials die je kunt downloaden in de Asset Store, maar ook op Youtube zijn veel goede (en minder goede) tutorials te vinden.

Hier wat tips als je er zelf mee aan de slag wil. Dezelfde disclaimer geldt hier als bij al mijn andere tijdelijke interesses: ik heb nog nauwelijks ervaring met dit onderwerp, ik wil je alleen wat tijd besparen door je in de goede richting te leiden.

Allereerst is het handig als je de gratis versie van Unity hebt geinstalleerd. Deze kun je hier vinden:
Download Unity

Hoewel deze versie van Unity veel kan, ontbreekt er natuurlijk een aantal functies ten opzichte van de volledige versie van Unity waarvoor je diep in de buidel moet tasten. De eerste waar ik tegenaan liep is dat de gratis versie geen schaduwen ondersteunt (niet helemaal waar, je kan ze faken door ze ‘in te bakken’, zag ik al in een tutorial). Kortom, je kan dus wel lampjes in de wereld zetten en je ziet het licht ook reflecteren op objecten in je wereld – maar deze objecten zullen geen schaduwen werpen.

Zodra je Unity hebt gedownload, moet je voor jezelf de keuze maken wat je het eerst wil gaan doen:

– Je kunt beginnen met het volgen van tutorials van Unity zelf

– Je kunt beginnen met het maken van een eigen omgeving

– Je kunt beginnen met het leren van Unity door middel van het maken van een simpel spelletje
(hiervoor is wel wat programeer-ervaring vereist)

Dit zijn allemaal leuke hands-on manieren om jezelf een beetje bekend te maken met het programma en de concepten er achter.

Scripten

Uiteindelijk zul je er toch niet aan ontkomen om jezelf bekend te maken met een of meer van de drie scripting talen die Unity ondersteunt:

– C# (C-sharp)

– Python

– Javascript

Een goed beginpunt voor Python en Javascript is Codecademy.

Als je onbekend bent met alledrie deze talen, is het belangrijk om te realiseren dat Javascript en in zekere mate ook Python makkelijker zijn om in eerste instantie aan te leren, maar dat veel programeurs C# als een ‘serieuze’ programmeertaal beschouwen die dieper kan gaan, plus dat als je interesse hebt in programmeren in het algemeen, deze taal je een betere basis geeft.

Asset Store en Blender

Veel soorten games tegenwoordig laten de speler rondlopen in een virtuele 3d-wereld – een wereld vol bomen, huizen, rotsen, bruggen, hekken et cetera. Het maken van deze objecten heb je natuurlijk ook niet in รฉรฉn dag geleerd. In dat opzicht biedt Unity je minimaal twee opties:

– Objecten aanschaffen via de Asset Store
Hier kun je niet alleen objecten kopen, maar ook complete omgevingen, levels, scripts, geluiden en veel meer. Ook mooi: er zijn ook dingen te downloaden waar je niet voor hoeft te betalen. Dat is vooral in het begin heel mooi als je gewoon even wil oefenen en wat ‘mock up’ objecten nodig hebt.

– Leren zelf 3d modellen te maken
De meest logische optie hiervoor is Blender, een open source (gratis) programma waarin je 3d modellen kan maken en animeren. Deze modellen kun je vervolgens exporteren en weer importeren in Unity. Hiervoor zijn ook veel tutorials op Youtube te vinden. Ook kiezen veel ontwerpers ervoor om hun level te ontwerpen in zo’n 3d programma in plaats van Unity, omdat een programma als Blender veel meer mogelijkheden biedt. Nogmaals: er zijn mensen die een carriรจre maken van 3d modellen, dus je zal hier (net zoals het leren van een programmeertaal) veel tijd in moeten investeren voor je het onder de knie hebt!

Ik raad vooral aan om in het begin veel Youtube videos te bekijken. Hierdoor krijg je inspiratie en leer je de mogelijkheden en onmogelijkheden van Unity.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow @ Guerrilla Games
  • ๐ŸŽจ Aloy by @dakota_art

#FanArtFriday #HorizonZeroDawn
  • Beautiful cosplay of Aloy! Great work ๐Ÿน

Aloy by @killary96
Photography by @chiara.santaterra_photocosplay

#HorizonZeroDawn #HorizonCosplay #Aloy #AloyCosplay
  • ๐ŸŽจ Aloy by @gusasquatch

#FanArtFriday #HorizonZeroDawn
  • Looks like Aloy made a new friend. Amazing cosplay Sarah! ๐Ÿน Aloy by @undeaddeer
๐Ÿ“ธ Photography by @lalunephotographie
๐Ÿฆ‰ Rommi the Owl from @skyhunters_in_nature

#HorizonZeroDawn #HorizonCosplay #Aloy #AloyCosplay
  • ๐Ÿณโ€๐ŸŒˆ Pride Week has officially kicked off in Amsterdam! ๐Ÿณโ€๐ŸŒˆ We wish all our LGBTQIA+ Guerrillaโ€™s, family, friends and community a happy #Pride!
  • ๐ŸŽจ Wood burning of a Watcher by K-A Creates on tumblr

#FanArtFriday #HorizonZeroDawn
  • ๐Ÿน Aloy cosplay by @tacticwarpanda
Photography by @gwhawkins.photography
  • ๐ŸŽจ by @carlanatalie.art

#FanArtFriday #HorizonZeroDawn