Spring naar content Spring naar hoofdnavigatie Spring naar footer

De Kluitenduikers Nu

Op dit moment bestaat Volkstuinvereniging De Kluitenduikers iets meer dan 45 jaar. Er is tussen 1977 en nu een hoop veranderd. Zo is Het Bivak, oorspronkelijk twee stacaravans die ooit in de beginjaren gebruikt waren door hulpdiensten, inmiddels vervangen. In plaats van de oorspronkelijke zeven locaties zijn er nog twee locaties over. Én er is een nieuwe manier van tuinieren.

Waar vroeger iedereen op zijn knieën in de modder zat om onkruid te wieden, te ploegen, frezen, planten en te oogsten, wordt er nu veel breder gerecreëerd. Mensen komen bij elkaar op de tuin om tot rust te komen, te genieten van de omgeving en elkaar – en ja, natuurlijk ook nog steeds voornamelijk om te genieten van de biologisch geteelde groente en het fruit.

De volkstuin is weer hip en populairder dan ooit. We hebben jonge leden, oude leden, gezinnen… en er zijn naar geschat ongeveer 32 nationaliteiten vertegenwoordigd op onze tuinen.

Ook de tuinmethodes zijn veranderd. Waar vroeger overwegend direct in de klei getuinierd werd, groeien veel tuinders nu in verhoogde bakken en zijn termen als ‘no-dig‘ en ‘hügelkultur” geen uitzondering.

In een tuin kunt u net zoveel tijd steken als u zelf wilt. Ook met twee uurtjes per week kunt u al een eenvoudige, goede opbrengst krijgen.

Bart Wessels, voorzitter Nutstuinen vereniging Almere Haven, Almere TV in 1985

Dat was misschien wel een tikkeltje positief gedacht. Om een gemiddelde tuin goed te kunnen onderhouden, ga je het met één a twee uurtjes midden in het groeiseizoen waarschijnlijk niet redden. Vooral als je daar ook de drie werkbeurten bij optelt die van elke tuinder verwacht worden ieder seizoen. Volkstuinieren kost tijd en met zoveel gezellige medetuinders om je heen vliegt een dag zo voorbij!