Website

Milestag: welke wapens zijn toegestaan?

Wednesday, September 5, 2012
Milestag: welke wapens zijn toegestaan?Like0

Zoals ik al vreesde, is Milestag, het doe-het-zelf-lasertag (lasergame) systeem, inderdaad een Nieuwe Tijdelijke Interesse (NTI) geworden. Een paar collega’s is er ook voor warmgelopen en samen zijn we aan het uitzoeken wat we precies willen. Daar hoort natuurlijk ook de vraag bij: “In wat voor behuizing komt de techniek te zitten?”, ook te lezen als “hoe komt de gun eruit te zien?”

Op het Internet staan prachtige zelfgemaakte wapens, natuurgetrouw tot sci-fi en veel omgebouwde nerf-guns. Echter, al deze wapens zijn gemaakt door mensen van buiten Nederland, veelal door Amerikanen.

Het punt is dat in Nederland de wapenwetten veel strenger zijn. En aangezien het me potentieel wel lachen lijkt om ook buiten in de bossen te kunnen lasergamen, vooral met een tweeling op komst, is het voor mij belangrijk dat ik niet met een apparaat rondloop dat aangezien kan worden voor een echt wapen.

Ik ben gaan Googlen, maar het blijkt lastig om op die manier informatie te vinden die direct toepasbaar is op laserguns. De algemene regel is: als het teveel op een echt wapen lijkt, is het verboden. Nu vond ik dat een te breed begrip, dat is nogal subjectief. Een lasergun lijkt niet op een bestaand wapen, maar kan door een leek daar wel voor worden aangezien.

Daarom heb ik mijn vraag in het hol van de leeuw gepost: op een forum waar politieagenten vragen beantwoorden. Na wat gedans over persoonlijke meningen, kwam uiteindelijk moderator “Rai”, werkzaam bij de marechausse, met de volgende uitleg:

Zo op het eerste oog (gebasseerd op de plaatjes) zie ik geen gelijkenis met een “echt” vuurwapen en valt het m.i. daarmee niet direct onder de WWM.
Wat bij dergelijke wapens van belang is, en daar heeft de wetgever in de WWM een soort “kapstokartikel” voor, is de omstandigheden waaronder een dergelijk wapen wordt aangetroffen.
Als zoiets onder “normale” omstandigheden wordt aangetroffen, voorzie ik geen enkel probleem, maar word je ermee onder “verdachte” omstandigheden aangetroffen, kan het een hele andere situatie zijn.

Neem ik om het te verduidelijken even een heel ander voorbeeld.
Een honkbalknuppel is ook geen wapen in de zin van de WWM.
Op het sportveld geen enkel probleem, in de kofferbak terwijl je onderweg bent van het sportveld naar huis, ook geen probleem.
Loop je op een zaterdagavond door het uitgaansgebied met diezelfde knuppel, dan heb je in ene wel een probleem en wordt het door de WWM wel als wapen aangemerkt.

Hoewel nog niet waterdicht, geeft het een voor mij duidelijker beeld waar de grenzen liggen. En vooral een gerust gevoel dat als je niet letterlijk een bestaand wapen namaakt, maar bijvoorbeeld een sci-fi gun laat 3d-laserprinten, of een nerf-gun mod en schildert, je wel een erg chagrijnige agent moet treffen wil je in de problemen komen.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow @ Guerrilla Games
Instagram has returned invalid data.