Arduino

Arduino: wat is het?

Wednesday, September 5, 2012
Arduino: wat is het?Like0

Ik hoorde begin dit jaar voor het eerst het woord “Arduino”. Ik was samen met twee van mijn collega’s bij een dag over elektronische muziek en interactieve installaties, georganiseerd door STEIM. Naast een …bijzonder… staaltje zaalparticipatie was daar ook een bijeenkomst waarin allerlei muzikanten hun zelf bedachte elektronische instrumenten lieten zien. Dat ging van elektronische xylofoons tot compleet rijdende robots die hun geluid via weerkaatsingen op de muur op het publiek projecteerden en zelfs een voorbeeld van een dame die muziek kon maken door middel van haar hersengolven.

Heel veel mensen stuurden hun instrumenten aan via een Arduino, een klein apparaatje waarop allemaal contactjes blootlagen waarvan ik altijd geleerd had dat je ze nooit mocht aanraken omdat je dan alles kapot maakt.

Na wat verder onderzoek bleek dat de Arduino een soort open source gestandaardiseerde prototype-microcontroller is, Hoppa. Klinkt duur. Waar het op neerkomt is dat een aantal techneuten een microcontroller gebouwd heeft, gecombineerd met standaard onderdelen. Dat, in combinatie met een versimpelde variant op de C-programmeertaal, maakt dat het makkelijk is de Arduino te programmeren en om voorwerpen als sensoren, ledjes en motoren aan te sluiten. Daarnaast is het relatief eenvoudig om de Arduino met een computer te laten praten.

In nog simpelere taal: met heel weinig werk stelt de Arduino je in staat om ideeën voor apparaatjes te prototypen. Het kan op allerlei manieren signalen ontvangen, via sensoren bijvoorbeeld, en deze bewerken en uitsturen.

Zo had ik afgelopen kerst besloten om als eerste project mijn kerst-trein te slopen. Je kent ze wel, die kleine treintjes die om je kerstboom heen sjeezen. Ik had bedacht dat ik door middel van handbewegingen een trein sneller en langzamer wilde kunnen laten bereiken. Dat is me deels gelukt. Het treintje wilde alleen af en toe na stilstand niet meer op gang komen. Hier vind je het filmpje.

Uiteindelijk werkt de hele trein nu niet meer omdat ik te lui was om alles weer aan te sluiten nadat ik mijn Arduino er tussenuit had gehaald, maar het begin was gemaakt.

Het probleem met zoiets als Arduino is dat je in het begin flink wat kosten moet maken om er mee aan de slag te kunnen en ik zag, vooral in het begin, vaak door de bomen het bos niet meer. In een volgende post zal ik daarom een en ander uitleggen over een basis uitrusting. Denk in ieder geval niet dat je met een standaard ‘starter kit’ meteen klaar bent om al je ideeën te realiseren. Ik heb de eerste maand geloof ik wel drie of vier keer wat bij moeten bestellen en dat betekent dus ook drie of vier keer bezorgkosten betalen.

MAKE heeft een mooi (Engelstalig) introductiefilmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt wat de Arduino kan en wat voorbeelden van toepassingen geeft.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow @ Guerrilla Games
Instagram has returned invalid data.